Ako na kliešte?

Hlavná sezóna výskytu kliešťov je na jar a jeseň. Kliešte totiž veľmi ťažko znášajú sucho a preto dlhé horúce letá nie sú ideálnym prostredím.

Podľa čoho nás kliešť dokáže nájsť?

Náš organizmus môžeme chrániť pred inými nežiadúcimi organizmami narušením schopnosti kliešťov nájsť naše ľudské telo. Kliešte a časť bodavého hmyzu vyhľadáva teplokrvné živočíchy podľa oxidu uhličitého, ktorý produkujeme nie len dýchaním ale aj kožou.

Zdravotné riziká spojené s kliešťami

Hlavným rizikom spojeným s hmyzím prenášačom a kliešťami je Lymská borelióza a infekčný zápal mozgových blán (encefalitída). Najčastejším prenášačom je kliešť obyčajný. Ročne je u nás infikovaných okolo 5000 – 7000 osôb.

Ako si zvoliť správny repelent?

  • Dnes je na trhu mnoho druhov repelentov a nie je ľahké sa v nich orientovať a zvoliť ten najvhodnejší. Repelenty pôsobia rôzne dlhú dobu, niektoré môžu pôsobiť len po dobu 15 minút, iné až 15 hodín.
  • Všeobecne je najlepšie vyberať repelenty, ktoré majú látku nazývanú DEET.

Prípravok obsahujúci 23,8% DEET je schopný Vás ochrániť pred hmyzom po dobu cca 5 hodín. Pre zrovnanie, u prípravkov na báze eukalyptu, sú to cca 2 hodiny a u prípravkov na báze rastlinných výťažkou je to len 10 – 20 minút.

Ponúkame Vám za akčné ceny veľmi účinné a bezpečné repelenty:

Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku

Zapojte sa do nášho vernostného programu