Antiparazitiká pre psov a mačky

Ochrana pred vonkajšími parazitmi

Proti blchám a kliešťom ochraňujeme psov i mačky najčastejšie dvoma spôsobmi

  • antiparazitné obojky
  • spot-ony - pipety s roztokom

Antiparazitné obojky

Antiparazitné obojky sú napustené látkami, ktoré parazity odpudzujú. Obojky patrí medzi najobľúbenejšie a najúčinnejšie ochrany pred parazitmi. Veľkou výhodou týchto antiparazitík je dlhá doba účinnosti. Obojok nasaďte zvieraťu tak, aby ste medzi neho a kožu vložili 2 prsty a nechajte ho neustále nasadený. Obojok je účinný cca druhý týždeň po nasadení, preto prvý týždeň psa alebo mačku nekúpte.

Najlepší recenzie od našich zákazníkov dostávajú obojky proti blchám a kliešťom od značiek Bolfo, Foresto alebo Kiltix.

Pipety a spot-on

Druhou variantou ochrany pred vonkajšími parazitmi je takzvaný spot-on. Jedná sa o malé pipety s roztokom, ktorý sa aplikuje na kožu za krkom. Pipety sú lacnejšie ako obojky, ale aj dĺžka ich účinnosti je nižšia. Preto je treba aplikácia častejšie opakovať, nie však skôr ako za 1 mesiac. U psov vážiacich viac ako 10 kg aplikujte na viacerých miestach po chrbte. O aplikácii aspoň týždeň zviera nekúpte.

Najobľúbenejšími spot-ony sú pipety značiek Fypryst, Frontline, Advantix.

Upozornenie: Nikdy nekombinujte obojky sa spot-ony

Ochrana pred vnútornými parazitmi

K vnútorným parazitom zvyčajne radíme oblé a ploché červy. Títo paraziti trápia každého psa aj mačku a taká pásomnice je prenosná aj na človeka. Odčervovanie psov a mačiek by malo prebiehať každé tri až štyri mesiace. U mačiatok a šteniat urobte prvý odčervenie hneď v 2 týždňoch od narodenia. Potom opakujte odčervovanie mačiatok a šteniat v pravidelnom intervale 14 dní až do 3 mesiacov života.

Vnútorné antiparazitiká

Pre odčervovanie psov a mačiek slúži odčervovacie tablety (Dehinel, Drontal) alebo veľmi obľúbený spot-on značky Dronspot.

Rada na záver

Prevencia je základ. Dbajte na kvalitnú ochranu pred vonkajšími parazitmi, najmä blchami. Blcha je nebezpečná zvieratám a ľuďom aj tým, že je medzihostiteľom vnútorného parazita pásomnice. K jej prenosu na dieťa či dospelého stačí len jedno priateľské olízania nedostatočne chráneného psa či mačky a blcha, usadenú na papuli zvieraťa, môže razom putovať aj do tela ľudského. Po odblešení zvieraťa urobte vždy aj odčervenie.

Tip

Zaistite svojim domácim miláčikom ozajstnú radosť z pohybu. Kĺbová výživou od firmy Alavis spomalíte starnutie kĺbovom aparátu alebo urýchlite jeho rekonvalescencii. Kĺbová výživa Alavis obsahuje látky podporujúce výživu a pružnosť chrupavky a pozitívnymi vlastnosťami na viskoelastickou kĺbovej tekutinu.

Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku

Zapojte sa do nášho vernostného programu