Kolagén

Tvorí až tretinu všetkých bielkovín v tele a prejavuje sa na zdravom vzhľade kože, vlasov nechtov i zubov. Prispieva k bezbolestnému pohybu správnu stavbou väzov a šliach.

Typy kolagénu

Celkom sa rozoznáva na 27 rôznych typov kolagénu. Najviac zastúpený je v tele kolagén 1. typu, ktorý je významným prvkom šliach, kostí, zubov a pokožky. Z dostupných preparátov je ponúka napríklad obľúbený prípravok Colafit.

Častejšie sa kombinuje kolagénov 1. typu s kolagénom 2. typu, ktorý zaisťuje pružnosť šliach a s vitamínom C, zlepšujúcim vstrebávanie. Tak sú pripravené najčastejšie preparáty na výživu kĺbov, ako je napríklad Kamzík, alebo Alavis Triple blend.

Niektoré preparáty obsahujú aj kolagén 3. typu, ktorý je zastúpený v elastických tkanivách, ako sú cievy, pokožka, pľúca a vo zvýšenej miere aj v starších a veľmi namáhaných šľachách. V kombinovanom prípravku Geladrink sú obsiahnuté všetky tri tieto typy kolagénu.

Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku

Zapojte sa do nášho vernostného programu