Liečba nechtov napadnutých plesňou

Problémy s plesňou na nechtoch riešime v poslednej dobe u nás v lekárni veľmi často. Preto sme pripravili pár rád a informácii k tejto téme.

Infekcia preniká najčastejšie pod voľným okrajom nechtu a je vyvolávaná mikroorganizmami, ktoré sa živia keratínom – tkanivom tvoriacim necht. Vlákna plesní a húb ho postupne prerastajú, a tak dochádza k zmene farby, štruktúry a tvaru nechtu.

Boj s plesňou

Účinným riešením je podávanie antimykotík, ktoré pleseň usmrtia, následne sa musí napadnutá časť nechtu odrásť a postupne sa nahradí nechtom zdravým (trvá to 6–12 mesiacov).

  • Antimykotiká sa môžu podávať systémovo (formou tabliet), sú však dostupné len na lekársky predpis
  • Druhá varianta je podávanie antimykotík lokálne, cielene na postihnuté miesto. Pri tejto aplikácii je liečivo nanášane vo forme roztoku, krému alebo laku. Novšie, najmodernejšie topické prípravky stačí nanášať 1× týždenne, pretože sa na nechte tvorí film, z ktorého sa látka postupne uvoľňuje.

Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku

Zapojte sa do nášho vernostného programu