Oslabená imunita človeka

Cez deň je na slnku ešte teplo, človek sa ľahko potí, ale vietor už býva chladný a znovu sa môže objaviť spomínané prechladnutie. A do tretice keď jeseň a zima postúpi do dažďa a plieskaníc alebo mrazov, zvýši sa chorobnosť, okolo sa ozýva kašeľ a ľudia trpia nádchou alebo bolesťou v krku, znovu je to nápor na našu zníženej imunity. Je preto vhodný čas k jej posilneniu.

Výživa a imunita

Na posilnenie imunity môžeme pozitívne pôsobiť niekoľkými spôsobmi. Prvým možnosťou je dodávanie dostatku vitamínov. Komplexne pôsobí multivitamínové prípravky. Sú v nich zastúpené ako všetky základné vitamíny, tak aj minerály, takže majú potenciál zabraňovať aj jesenné únave. Pre imunitu sú najdôležitejšie vitamíny C a D, z minerálov potom selén a zinok.

Okrem vitamínových prípravku je možné doplňovať komplex b, oligosacharidov a nukleotidov - teda stavebných prvkov pre utváranie protilátok. Tak tomu činí napríklad prípravok Preventan. Vďaka priamemu zásobenie sa zrýchľuje a zjednodušuje imunitnú odpoveď a choroba nemusí vôbec prepuknúť, alebo je jej dĺžka skrátená.

Prevencia pred znížením imunity

Preventívne možno pôsobiť na imunitu aj jej "dráždením". K tomu sa využívajú rôzne komerčné alebo na lekársky predpis viazané bakteriálne lyzáty. Jedná sa o výťažky, alebo časti buniek niektorých baktérií, ktoré detekuje prirodzená obranyschopnosť, vyhodnotí ich ako cudzorodé a naštartujú imunitnú odpoveď v zmysle aktívnej pripravenosti. Ak sa objaví potom nejaký zárodok infekcie, je zrýchlene eliminovaný, takže nemusí dôjsť k prepuknutiu choroby.

Posledný a zároveň jedna z najrozšírenejších možnosťou je priamy zásah do imunity. Takým spôsobom fungujú napríklad betaglukány (výťažok z hlivy ustricovej) alebo niektoré bylinné extrakty (napr. Z echinacei alebo pelargónie). Tieto látky sa priamo viažu na bunkové receptory a aktivujú ich. Tieto bunky potom priamo bojujú proti infekcii a sprostredkovávajú imunitnú odpoveď.

Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku

Zapojte sa do nášho vernostného programu