Srvátka
Srvátka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov alebo tvarohu. Jedná sa o žltozelenú tekutinu, ktorej farba je daná mliečnym vitamínom lactoflavinem.
Táto tekutina takmer neobsahuje tuky a soli, na druhej strane však obsahuje množstvo kvalitných bielkovín, vo vode rozpustné vitamíny: B1, B2, B12, B6, E, C, ďalej minerály: horčík, fosfor, vápnik, draslík, sodík, zinok, niacín , biotín, kyselinu listovú a panthotenovu.
Draslík má na starosti zbavenie organizmu škodlivých látok a zaistí, aby bolo v bunkách dostatok tekutín. Má tiež jedinečný efekt pri celulitíde.
Bielkoviny obsiahnuté v srvátke sú ľahko stráviteľné a podieľajú sa na stavbe svalov.
Srvátka je veľmi dôležitá aj pre metabolizmus, pretože čistí črevá a podporuje tvorbu črevnej flóry. Pri vonkajšom použití skvele vyhladzuje pokožku. Reguluje jej pH hodnotu a stabilizuje kyslú ochranu povrchu tela. Pokožka je tak vyčistená veľmi jemne a šetrne. Srvátka sa používa tiež k bežnému pitiu ako srvátkový nápoj namiesto mlieka. Už dva poháre denne zásobia organizmus potrebnými vitamínmi a minerálmi. Srvátku môžeme použiť okrem pitia tiež na pleť, ruky alebo do kúpeľa.
Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku