Vitamín D

Hlavný zdroj vitamínu D

Prichádzajúce jeseň nás nielen pripravuje o teplo, ale skracuje sa aj svetlá časť dňa. Slnečné žiarenie je pri tom hlavným zdrojom vitamínu D, ktorý má zásadný vplyv na správnu stavbu kostí a dobrú funkciu imunity. Zvlášť v súčasnej dobe pri zavádzaní rôznych karanténnych opatrení a tiež pri obavách z nakazenia sa tým viac znižuje doba, ktorú trávime na slnku.

Vitamín D sa pritom začína tvoriť až po 10-15 minútach. Preto sa odporúča, aby zdravý dospelý človek pobýval na slnku aspoň dvakrát týždenne po dobu 20 minút. S vekom sa schopnosť tvoriť vitamín D znižuje, a preto by seniori mali tento čas aspoň zdvojnásobiť. Zvýšená hladina cukru v krvi a zhoršená funkcia pečene a obličiek tiež znižuje prijímané množstvo vitamínu D. Pobytom na slnku človek vytvorí asi 80 až 90% potrebnej dávky vitamínu D.

Ako doplniť nedostatok vitamínu D

Výborným zdrojom vitamínu D sú tučné ryby. Aby sme doplnili dennú potrebnú dávku vitamínu D, je vhodné zaradiť do jedálnička morské ryby (aspoň 2x týždenne). Pre deti je odporúčame špičkový rybí olej z Nórska MÖLLER'S Omega 3 - Môj prvý rybí olej.

Z hľadiska odolávanie infekciu je odporúčané, aby sa hladina vitamínu D v krvi pohybovala medzi 100-150 nmol / l. V slovenskej populácii sa však táto hladina pohybuje zvyčajne okolo 50 nmol / l, najmä kvôli nedostatku konzumácie morských rýb. Je preto vhodné dopĺňať vitamín D iným spôsobom, najčastejšie pomocou doplnkov stravy.

Najčastejšie rozoznávame vitamín D vo variante D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol), pričom variant D3 je asi štyrikrát účinnejší. Odporúčaná denná dávka vitamínu D je 1000 - 2000 IU (medzinárodných jednotiek), pri posilňovaní imunity sa obvykle odporúča 2000 IU denne.

Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku

Zapojte sa do nášho vernostného programu