Nadúvanie (plynatosť) je zvýšená tvorba a hromadenie črevných plynov spôsobené konzumáciou potravín, ktoré obsahujú kvasiteľné cukry (fazuľa, kapusta, jablká, banány, orechy). Ďalej je spôsobené nadmerným hltaním vzduchu (žuvačky, fajčenie cigariet, pri strese), zníženou pohyblivosťou čriev (v súvislosti so zápchou) a nedostatočným príjmom tekutín. Odchod črevných plynov uľahčujú niektoré bylinky (rasca, aníz, fenikel), látky znižujúce povrchové napätie plynov (deflatulencia), zvyšujúce pohyb čriev (prokinetiká) a zlepšujúce trávenie (napr. niektoré enzýmy). Odporúča sa podávanie prípravkov s obsahom laktobacilov. Nadúvanie môže byť v niektorých prípadoch sprievodným javom závažnejšieho ochorenia.