Lieky na kožné problémy

Koža je najväčší a zároveň najviditeľnejší orgán tela a môže byť zdrojom diskomfortu, alebo pri väčších problémoch aj vstupnou bránou infekcie. Môže byť extrémne citlivá a alergizujúca, alebo naopak zhrubnutá a praskajúca. Trpieť môže napríklad ekzémom, mykózou, bradavicami alebo akné. Každá z týchto situácií si vyžaduje individuálny prístup zohľadňujúci nielen problémy ale aj typ kože.

Značka (0)
  • Hľadám ...
  • Neboli nájdené žiadni výrobcovia
 
  • Hojenie rán patrí k bežným samoregeneračným procesom. V niektorých situáciách sa snažíme hojenie rán urýchliť alebo uľahčiť, poprípade minimalizujeme vznik jaziev alebo ich negatívne vlastnosti. Trendom v hojení rán je vlhké hojenie, ktoré až o 40% znižuje dĺžku liečby.
  • Kožné mykózy sa najčastejšie prenáša kontaktom s nakazenou osobou, poprípade infikovaným predmetmi a prostredím. Najčastejšie sa preto objavujú na nohách, medzi prstami a na nechtoch, ale vyskytovať sa môžu aj kdekoľvek inde na tele. Komplikovanejšie prípady rieši lekár aj vnútorne používanými preparátmi. V ostatných prípadoch sú liekom voľby lokálne antimykotiká vo forme krémov, kvapiek poprípade sprejov, napríklad Exoderil alebo Canesten.
  • Vyrážka a svrbenie sú nešpecifické, ale veľmi nepríjemné príznaky, ktorými sa prejavuje rad kožných ochorení. Môžu sa objaviť aj ako sprievodný jav iných chorôb alebo podráždenie kože, napríklad po bodnutí hmyzom. Svrbenie a opuch, je možné tlmiť obklady, poprípade sa používajú antihistaminiká, ako je napríklad Fenistil. Dlhodobé problémy alebo zhoršujúce sa priebeh je obvykle nutné konzultovať s lekárom.
  • Akné sa prejavuje typickými kožnými prejavmi najčastejšie na tvári, chrbte a niekedy aj v dekolte. V terapii sa najčastejšie kombinujú lieky vo forme krémov alebo gélov a kozmetické prípravky tak, aby sa obmedzil rast baktérií a aby sa odstránil nadbytočný maz. Z krémov je možné odporučiť napríklad Skinoren.
  • Ekzém a lupienka sú ochorenia kože, ktoré sa prejavujú na autoimunitnom podklade. Základom liečby je úprava životného štýlu, tak, aby sa minimalizovali dráždivé podnety. Ďalej sa používajú lieky na zmiernenie zápalu a zabránenie vysušovaniu pokožky, najčastejšie vo forme krémov a mastí, ale aj špeciálnych prípravkov do kúpeľa. Kompletný sortiment ponúka napríklad množstvo prípravkov Linola.
  • Opary a afty sa prejavujú ako malé vriedky a pľuzgieriky. Objavujú sa najčastejšie pri oslabení imunity, stresových situáciách alebo pri nedostatku niektorých vitamínov. Zatiaľ čo opary sú spôsobené Herpes vírusmi a na ich terapiu sa využívajú antivirotické krémy, na afty sa používajú najčastejšie gély a roztoky urýchľujúce hojenie tvorbou mechanickej bariéry. Typickými a osvedčenými antivirotikami sú napríklad Herpesin alebo Zovirax.
  • Bradavice sa najčastejšie objavujú pri oslabení imunity. Vo väčšine prípadov sú dopady iba estetické, ale môže sa stať, že sa objavia na chodidlách nôh, kde pôsobia nepríjemným až bolestivým dojmom pri došľape. Okrem chirurgického riešenia a vypaľovania tekutým dusíkom sa používajú aj kožné roztoky na potieranie, napríklad Duofilm.
  • Takmer tretina európskej populácie má kŕčové žily, okolo 60 rokov potom už takmer všetci. Ide o zhoršenie prúdenia krvi v dolných končatinách, dochádza k zvýšeniu tlaku, deformácii cievnej steny a tvorbe kŕčových žíl. Používajú sa lokálne prípravky vo forme krémov a gélov a tiež tablety s obsahom diosmínu a hesperidínu ako napríklad Devenal.
  • Spálená a popálená môže pokožka byť nielen pôsobením horúcich podnetov, ale aj dlhodobým pobytom na slnku. V oboch prípadoch sa objavujú pocity horkosti, začervenania, prípadne pľuzgieriky alebo opuch. Na hojenie drobných popálenín sa hodí napríklad Bepanthen plus, väčšie ložiská by mal zhodnotiť lekár.

Zapojte sa do nášho vernostného programu