Lieky na krvné výrony, opuchy

Krvné výrony a opuchy sa môžu objaviť následkom zranení, najčastejšie úderom, alebo aj samovoľne. Obvykle sú odporúčané gély a krémy, ktoré pomáhajú modriny a opuch uvoľňovať prostredníctvom účinných látok hirudínu alebo heparínu. Takým prípravkom môže byť napríklad Heparoid alebo Lioton. Pokiaľ sa samovoľne objavuje veľké množstvo modrín, alebo je prípadné krvácanie silné a dlhé, bolo by vhodné konzultovať takýto stav s lekárom. 

Značka (0)
  • Hľadám ...
  • Neboli nájdené žiadni výrobcovia
 

Krvné výrony a opuchy sú dve rôzne situácie

, ale môžu mať niekoľko spoločných príčin a môžu sa vyskytovať súčasne.

 

Krvné výrony (podliatiny):

Krvný výron, tiež nazývaný podliatina alebo modrina, je výsledok prasknutia malých krvných ciev pod kožou. To môže nastať v dôsledku úderu, nárazu, pádu alebo iného trauma. Keď dôjde k poškodeniu ciev, krv uniká z ciev do okolitého tkaniva, čo spôsobuje viditeľnú modrinu. Farba podliatiny sa mení v priebehu niekoľkých dní, postupne od fialovej alebo červenej až po zelenú, žltú a nakoniec do normálnej farby kože, keď sa telo zbavuje rozpadajúcich sa krvných produktov.

 

Opuchy:

Opuch je zväčšenie objemu tkaniva spôsobené akumuláciou prebytočnej tekutiny v medzibunkových priestoroch. Môže byť spôsobený mnohými faktormi, ako sú poranenia, infekcie, alergické reakcie alebo zápal. Krvné výrony môžu tiež spôsobiť opuchy v okolitých tkanivách, pretože krvné produkty môžu vyvolať zápalovú reakciu.

 

Niektoré spoločné príčiny krvných výronov a opuchov môžu zahŕňať:

  • Poranenie: Úrazy, nárazy alebo pády môžu spôsobiť ako podliatiny, tak aj opuchy.
  • Zápal: Zápalové reakcie v tele môžu viesť k opuchom a môžu tiež zhoršiť krvné výrony.
  • Hnačka alebo vracanie: Intenzívna hnačka alebo vracanie môže spôsobiť dehydratáciu, ktorá môže viesť k opuchom.
  • Reakcie na lieky alebo alergie: Niektoré lieky alebo alergény môžu spôsobiť opuchy ako súčasť alergickej reakcie.
  • Chronické choroby: Niektoré chronické ochorenia, ako je artritída, môžu viesť k opakovaným opuchom v postihnutých kĺboch.

 

Pokiaľ máte obavy ohľadom krvných výronov a opuchov, alebo ak sú náhle veľmi silné alebo nevysvetliteľné, je vždy dôležité vyhľadať lekársku radu. Lekár Vám môže diagnostikovať príčinu a odporučiť vhodnú liečbu a starostlivosť.

 

Liečba podliatin a opuchov závisí od ich príčiny a závažnosti.

Nasledujúce sú niektoré všeobecné rady a postupy, ktoré môžu pomôcť:

  • Ľadová terapia: Nanesenie ľadového obkladu na postihnutú oblasť môže pomôcť znížiť opuch a zmierniť bolesť. Ľad by mal byť zabalený do tenkej látky a aplikovaný na postihnuté miesto po dobu 15-20 minút niekoľkokrát denne.
  • Zdvíhanie postihnutej oblasti: Ak je podliatina alebo opuch na končatine, skúste ju zdvihnúť nad úroveň srdca, aby ste znížili krvný prítok a tlak, čo môže pomôcť znížiť opuch.
  • Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID): Tieto lieky, ako je ibuprofén alebo naproxén, môžu pomôcť znížiť zápal a bolesť. Ak však užívate iné lieky alebo máte nejaké zdravotné obmedzenia, poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. Príklad Ibalgin rapidcaps alebo Nalgesin.
  • Kompresia: Použitie elastickej bandáže na postihnutú oblasť môže pomôcť obmedziť opuch a podporovať liečbu. Je však dôležité, aby kompresia nebola príliš pevná, aby nedošlo k zhoršeniu prietoku krvi. Príklad ovínadla.
  • Pokoj a odpočinok: Dať postihnutému miestu dostatok času na zotavenie je dôležité, najmä ak je to spôsobené úrazom.
  • Konzultácie s lekárom: Ak je opuch alebo podliatina vážnejšia, alebo ak máte podozrenie na zlomeninu alebo iné závažné poškodenie, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc.
  • Arnika: Niektorí ľudia používajú arniku vo forme gélov alebo mastí na zníženie podliatin. Arnika má protizápalové vlastnosti, ale mali by ste sa uistiť, že nemáte alergiu na túto rastlinu.

Zapojte sa do nášho vernostného programu