Ortézy

Ortézy a bandáže sú pomôcky, ktoré sa často používajú v rámci športu, fyzickej aktivity a rehabilitácie. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali podporu, stabilizáciu a ochranu kĺbov a svalov, a tým pomáhali predchádzať zraneniam alebo nadmernému namáhaniu.

Značka (0)
  • Hľadám ...
  • Neboli nájdené žiadni výrobcovia
 

Tu je niekoľko kľúčových informácií o ortézach a bandážiach:

  • Podpora a stabilizácia: Ortézy sú konštrukčné pomôcky, ktoré poskytujú podporu postihnutým častiam tela. Môžu byť vyrobené z rôznych materiálov a majú rôzne formy podľa toho, na ktorú časť tela sú určené. Príklady zahŕňajú priehlavkové ortézy, kolenné ortézy, zápästné ortézy atď. Tieto pomôcky môžu znížiť riziko nadmerného pohybu kĺbov a zabraňovať neprirodzeným pohybom, ktoré by mohli spôsobiť zranenie.
  • Kompresia a podpora svalov: Bandáže sú elastické pásky alebo materiály, ktoré sa obvykle ovíjajú okolo konkrétnej časti tela, napríklad okolo kĺbov alebo svalov. Poskytujú miernu kompresiu a podporu, ktoré môžu pomôcť udržiavať stabilitu kĺbov a znižovať opuchy. Bandáže sa často používajú pri podobných situáciách ako ortézy, ale majú tendenciu byť menej štruktúrované a poskytovať viac flexibility.
  • Prehrievanie a komfort: Niektoré ortézy a bandáže sú navrhnuté tak, aby zvýšili prekrvenie a zahriali oblasti okolo kĺbov a svalov. Toto prehrievanie môže pomôcť uvoľniť svalové napätie, zlepšiť pohyblivosť a znížiť riziko zranenia.
  • Rehabilitácia a prevencia: Ortézy a bandáže majú široké spektrum použitia, vrátane rehabilitácie po zranení. Sú často súčasťou liečebných plánov a môžu pomôcť pri rýchlejšom zotavovaní tým, že podporujú postihnutú oblasť a umožňujú postupné zvyšovanie aktivity.

Najpoužívanejšie typy ortéz:

  • Ortézy na krížové väzy v kolene: Tieto ortézy poskytujú podporu a stabilizáciu kolenného kĺbu, čo je obzvlášť dôležité pri aktivitách, ktoré môžu zaťažiť krížové väzy. V závislosti od závažnosti poranenia môže byť vybraná mäkká bandáž alebo pevnejšia ortéza, ktorá zafixuje kĺb a pomôže pri hojení.
  • Ortézy na tenisový lakeť: Tieto ortézy pomáhajú zmierňovať bolesť a nepohodlie spojené s tenisovým lakťom (epikondylitídou), čo je podráždenie úponov šliach v oblasti lakťa.
  • Bandáže na zápästie: Bandáže na zápästie sú užitočné pri prevencii a liečbe zápalov šliach a preťažovaní zápästia, čo je časté u športov, ktoré vyžadujú opakované pohyby zápästia.
  • Bandáže na členok: Členkové bandáže sú dôležité pri prevencii výronov a podobných zranení členku, ktoré sú časté najmä pri športoch s rýchlymi zmenami smeru.
  • Ortézy na rameno: Tieto ortézy sa používajú na stabilizáciu a podporu ramenného kĺbu. Môžu pomôcť znižovať bolesť a urýchľovať hojenie po úrazoch a poraneniach ramenného kĺbu.
  • Ortéza na krk: Krčné goliere sú navrhnuté tak, aby uľavili krčnej chrbtici a poskytli podporu hlave. Sú často používané po úrazoch alebo chirurgických zákrokoch na krčnej chrbtici.
  • Ortéza prsta: Ortézy pre prsty môžu byť vyrobené s vloženou dlahou, ktorá umožňuje tvarovať ortézu podľa potreby. Tieto ortézy sú často používané pri zraneniach prstov alebo kĺbov.

 

Vybrať správnu ortézu je kľúčové

na zabezpečenie účinnej podpory, stabilizácie a pohodlia počas športu alebo rehabilitácie. Tu je niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť pri výbere vhodnej ortézy:

 

  • Konkrétny typ zranenia: Najprv je dôležité určiť, na ktorú časť tela ortéza bude slúžiť. Každá časť tela má špecifické ortézy navrhnuté pre konkrétne zranenie alebo problém. Napríklad, ak máte problémy s kolenným kĺbom, budete potrebovať ortézu pre koleno.
  • Typ zranenia alebo problémy: Rozlišujte medzi akútnymi a chronickými zraneniami. Akútne zranenia sú často spôsobené úrazmi a vyžadujú stabilizáciu a ochranu kĺbu alebo svalu. Chronické zranenia môžu zahŕňať opakujúce sa bolesti z nadmerného používania, a ortéza v tomto prípade môže pomôcť zmierniť bolesť a zabrániť ďalšiemu poškodeniu.
  • Stupne stabilizácie: Zistite, akú úroveň stabilizácie potrebujete. Niektoré zranenia vyžadujú pevnú fixáciu kĺbu, zatiaľ čo iné potrebujú skôr prehriatie a kompresiu. Záleží na konkrétnom zranení a lekárskej rade.
  • Veľkosť a pohodlie: Správna veľkosť ortézy je kľúčová pre jej účinnosť a pohodlie. Výrobcovia ortéz obvykle poskytujú tabuľky veľkostí, ktoré vám pomôžu zvoliť správnu veľkosť na základe obvodu a rozmerov postihnutej časti tela.
  • Konkrétny model a dizajn: Existuje mnoho rôznych modelov ortéz s rôznymi funkciami a dizajnmi. Niektoré sú viac flexibilné, zatiaľ čo iné sú pevnejšie a štruktúrované. Zvážte, ktorý model bude najvhodnejší pre vaše potreby a typ aktivity, ktorú budete vykonávať.
  • Konultácia s odborníkom: Než si ortézu kúpite, je dobré sa poradiť s lekárom alebo fyzioterapeutom. Odborník vám môže odporučiť vhodný typ ortézy na základe vášho zranenia, stavu a individuálnych potrieb.
  • Vyskúšanie a pohyb: Pokiaľ je to možné, vyzkúšajte ortézu pred zakúpení,. Zaistite, že vám poskytne potrebnú podporu a pohodlie pri pohybe. Ortéza by nemala obmezovať vašu schopnosť pohybu, ale skôr ju má zlepšiť.

 

Pamätajte, že ortézy sú individuálne a čo funguje pre jedného človeka, nemusí fungovať pre druhého. Je dôležité brať do úvahy svoje vlastné potreby, fyzický stav a odborné rady pri výbere ortézy.

Zapojte sa do nášho vernostného programu