Problém s trávením - hnačka

Lekára vyhľadáme, až pokiaľ sa stav ani cez liečbu po dvoch dňoch nezlepší, ak sa v stolici objaví krv či hlien, ak sa objaví dehydratácia, prípadne ak sa jedná o dieťa mladšie ako 3 roky.

Príčiny hnačky

V ostatných prípadoch sa snažíme zistiť príčinu hnačky a podľa toho pristupujeme k liečbe. Ak je hnačka sposobena nevhodnou kombináciou jedla alebo jedlom skazeným, používajú sa adsorbenciá. Do tejto skupiny patria aktívne (živočíšne, alebo take medicinálne) uhlia alebo napríklad Smecta.

Ak padne podozrenie na bakteriálnu infekciu (napríklad v dôsledku využitia neznámeho zdroja pitnej vody), prvou voľbou bývajú črevné dezinfekčné látky. Jediným voľnopredajným preparátom je Endiaron. Alternatívou je Tasectan, ktorý vytvára ochrannú vrstvu na stene čreva. Proti hnačke pomáhajú aj už spomínaná adsorbenciá alebo probiotiká.

Probiotiká máme dvojakého druhu. Buď laktobacily alebo sacharomycety. Laktobacily dopĺňajú črevnú mikroflóru a pomáhajú zvrátiť nepriaznivý pomer baktérií v čreve v prospech tých prospešných. Odporúčame použiť aj pri liečbe antibiotikami. Sacharomycety pôsobí protektívne a z toho dôvodu je možné ich použiť aj preventívne pred cestami do zahraničia a na dovolenku ako ochranu pred hnačkami, prípadne k ich zmierneniu. Sacharomycety sú obsiahnuté napríklad v prípravku Enterol.

Ako zastaviť hnačku na cestách

Obzvlášť na cestách potrebujeme hnačku rýchlo zastaviť a liečbe sa venovať neskôr. K takému účelu sa najlepšie hodí prípravok Loperon alebo Imodium.

Počas celej liečby hnačkových ochorení je potrebné dodržiavať dietetická opatrenia a dbať na dostatočný prísun tekutín a minerálov.

Ľahké jedlá a množstvo čerstvého ovocia a zeleniny je vhodné tiež pre detoxikáciu organizmu. Na regeneráciu a detoxikáciu pečene odporúčame používať prípravky s obsahom flavonoidov alebo fosfolipidov. Výborný je Essentiale, kde sú fosfolipidy extrahované zo sóje.

Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku

Zapojte sa do nášho vernostného programu