Opaľovacie krémy

V dnešnej dobe sa už bez ochrany pred slnečným žiarením obíde len málokto. Slnečné lúče totiž spôsobujú rýchlejšie starnutie pleti a zvyšujú riziko rakoviny kože.

Ako sa ubrániť?

  • Jednou z možností je úplne sa vyhýbať opaľovaniu. Avšak slnečné lúče sú pre ľudksý organizmus dôležité, pretože sa pomocou nich vytvára vitamín D3. Vitamín D3 zásobuje kosti vápnikom. Naviac je v dnešnej dobe moderné zdravé opálenie.
  • Druhou možnosťou je použiť opaľovací krém. Opaľovací krém však musíme voliť s ohľadom na typ pokožky a účel, za akým sa ho chystáme použiť. Iný opaľovací krém zvolíme na dovolenku pri mori, iný opaľovací krém zase na hory.

V záujme zjednodušenia a zjednotenia označenia prípravkov UV ochrany doporučila Európska komisia rozdelenie opaľovacích krémov do 4 skupín:

Stupeň ochrany SPF na obale.

Nízká ochrana

  • 6–9,9
  • 10–14,9
  • 15–19,9

Stredná ochrana

  • 20–24,9
  • 25–29,9

Vysoká ochrana

  • 30–49,9
  • 50–59,9

Časté otázky kladené pri výbere opaľovacích krémov

  • je lepší drahší opaľovací krém než ten lacnejší?
  • stačí si zvoliť správne číslo ochranného faktoru a o viac sa už nezaujímať?
  • podľa čoho vybrať ten najlepší opaľovací prostriedok?

To sú otázky, s ktorými sa na nás často obracajú pacienti pri výbere vhodnej opaľovacej kozmetiky. Každému vyhovuje iný opaľovací prostriedok v závislosti na type pleti. Všeobecne však môžeme opaľovaciu kozmetiku vyberať podľa základných vlastností prípravku:

Ochranný faktor (SPF)

Ide o ochranu proti UVB lúčom. Výšku faktora treba vyberať s ohľadom na svoj fototyp, zdravotný stav (napríklad alergia), stav pokožky, podľa miesta a ročnej doby použitia prípravku. Pri kožných problémoch zvoľte najvyšší ochranný faktor.

Ochrana proti UVA žiareniu

Zistite si na obale výrobku, či obsahuje UVA filtre. Najspoľahlivejšie proti UVA žiareniu účinkuje ten prípravok, ktorý uvádza, že výrobok spĺňa požiadavky Austrálskej normy. Táto svetovo uznávaná norma je najprísnejšia, prípravok musí filtrovať 90 a viac percent UVA žiarenia.

Výber filtrov

Sledujte, aké ochranné filtre krém obsahuje. Popri čisto chemických to môžu byť fyzikálne, lipozomálne alebo rôzne kombinované.

  • Fyzikálne filtre sú organické látky, ktoré odrážajú alebo rozptyľujú UV žiarenie a zabraňujú jeho prenikaniu do pokožky. Obvykle sa jedná o minerálne pigmenty (napríklad titanium dioxid).
  • Chemické filtre sú organické zlúčeniny, ktoré prenikajú do pokožky a pohlcujú UV žiarenie.

Najúčinnejšou ochranou proti UV žiareniu je kombinácia UVA a UVB filtrov ( tzv. širokospektrálna ochrana) v kombinácii s antioxidantami, ktoré neutralizujú voľné radikály.

Odolnosť voči svetlu

Prípravok musí byť fotostabilný, čo znamená, že sa filtre na slnku nesmú rozpadávať, musia byť spoľahlivé a po celú dobu účinné.(Pokiaľ je na prípravku napísané, že je nutné napr. každé dve hodiny pokožku krémom dotierať, môže to svedčiť o tom, že sú filtre nestabilné a rozpadajú sa.)

Odolnosť voči teplu

Prípravok musí byť zároveň termostabilný. Ak ostane dlhšiu dobu v teple, napríklad za oknom auta, v piesku na pláži, nesmú sa filtre rozpadnúť. (Na obale by malo byť uvedené, či je výrobok termostabilný.)

Odolnosť voči vode

Prípravok by mal byť odolný voči vode. Počítajte však s tým, že po dlhšom kúpaní alebo použití mydla je dôležité sa opäť natrieť.

Starostlivosť o kožu po opaľovaní

Spálenie od slnka môže byť nebezpečné a veľmi nepríjemné. Pokiaľ sa Vám to už niekedy stalo, viete, o čom je reč. Koža je začervenaná, podráždená, neznesiteľne bolí a aby toho nebolo málo, po pár dňoch sa začne olupovať.

Chladenie vodou, natieranie jogurtom

Prvý večer po spálení je veľmi nepríjemný. Vlažná sprcha a pravidelné ochladzovanie pôsobí na slnkom podráždenú pokožku doslova ako balzám.

Vynikajúcim „liekom“ je biely jogurt, ktorý na spálené miesta zároveň pôsobí chladivo. Jogurt natierajte tak často ako je to možné, nič tým nepokazíte, práve naopak.

Špeciálny prípravok po opaľovaní

Vo chvíli, keď je pokožka aspoň trochu skľudnená (čo spoznáte tak, že sčervenanie začne mierne hnednúť), je čas aplikovať špeciálne prípravky.

Dbajte na to, aby prostriedok nebol mastný, pretože spálená pokožka musí dýchať viac než za bežných okolností. Mastné krémy na báze oleja sú úplne nevhodné. Voľte preto emulzie po opaľovaní, ktoré sú za týmto účelom vyrábané. Vhodný prípravok poznáte podľa obalu, na ktorom je uvedené, že sa jedná o skľudňujúci alebo reparačný krém po opaľovaní.

Sme tím lekárnikov, ktorí deň čo deň pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií s ich zdravotnými problémami. Najčastejšie problémy a ich riešenie sme pre vás spísali do článku

Zapojte sa do nášho vernostného programu